Wśród wielu produktów spożywczych, które popularne są dopiero od niedawna, a jednak naukowcy już udowodnili im korzystny wpływ na ludzkie zdrowie, bez wątpienia znajdują się nasiona chia. Znane też jako szałwia hiszpańska, występują pod postacią drobnych ziarenek, które można dodawać do wielu potraw. Sprawdzają się na kanapkach, w sałatkach czy nawet deserach. Ich neutralnych smak pozwala łączyć je z potrawami słodkimi, wytrawnymi, kwaskowatymi.
Nasiona chia - właściwości
Szałwia hiszpańska jest popularna głównie wśród wegan, którzy używają jej m.in. jako zastępnika do jajek czy substancji żelujących. Niemniej jednak, najważniejsze są właściwości zdrowotne, jakimi wyróżniają się nasiona chia. Nasiona te są bogate w mikroelementy, a jednocześnie mają bardzo mało kalorii. Duża zawartość błonnika wspiera metabolizm i pomaga w odchudzaniu. Spora ilość białka pozwala jej budować zdrowe tkanki całego ciała. Szałwia hiszpańska jest też bogata w przeciwutleniacze oraz kwasy omega-3, co sprawia, że ma znaczenie w profilaktyce nowotworowej.